Składniki na ciasto 1. 0,5 kg maki
2. 1 margaryna
3. 2 żółtka
4. Szklanka śmietany
5. cukier waniliowy
Składniki na krem1. 0,5 litra mleka
2. 3/4 szklanki cukru pudru
3. 1 cukier waniliowy
4. 4 jajka
5. 10 dkg masła
6. 3 czubate łyżki maki ( 2 ziemniaczane 1 pszenna )
Wykonanie ciastaDo mąki dodajemy margarynę i połączyć
Dodać żółtka
Cukier waniliowy i śmietaną
Połączyć składniki
Następnie wyrobić ciasto
Ciasto na 2 godziny do lodówki , następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm
I wycinamy radełkiem paski szerokości 1,5-2 cm .
Tak wycięte paski nawijamy na foremki do pieczenia rurek
Układamy na blachę do pieczenia i do piekarnika
180-200 stopni i piec do uzyskania złotego ładnego koloru
Wyjmujemy foremki i tak to ma wyglądać
Mamy już jakby pół-produkt . Możemy teraz zająć się kremem
Sposób wykonania kremu Z cukru żółtek i mąki ucieramy jednolita masę . Z białek ubijamy pianę dodajemy i mieszamy . Mleko zagotować z cukrem waniliowym . Do gotującego się mleka dodajemy wykonaną wcześniej masę . Tak powstały krem trzeba zagotować . Powinno powstać coś na wzór budyniu
Do lekko ochłodzonego budyniu/kremu dodajemy masło i ucieramy .
Dla lubiących można dodać śladowe ilości alkoholu , rumu
Nadziewanie rurek kremem Krem do nadziewania powinien być ciepły . Tak jest lepiej wygodniej i lżej .
My używamy takiej strzykaweczki .
No i w te dziurki trzeba to nałożyć
Po nadzianiu ma to wyglądać mniej lub bardziej więcej tak
Posypka z cukru pudru
do tego kawa , herbata
Smacznego