Napisze o golonce ale jest dużo podobnych przepisów dotyczących szynki, czy karkówki szynka tak przygotowana mnie wydaje się być suchym mięskiem , już smaczniejsza jest karkówka , a nam bardzo smakuje golonka na ok 2 - 2,5 kg mięska należy przygotować ok 2,5 litra zalewy , i teraz do przygotowania zalewy ; 3 szt obranych i pokrojonych w piórka cebul 4-5 ząbków zmiażdżonych ząbków czosnku 6 listków laurowych po 10 ziaren jałowca i ziela angielskiego skruszyć 1 łyżkę gorczycy 1 łyżeczkę kolendry 4 łyżeczki cukru 4 łyżki soli 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy wszystkie składniki zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia ja kupuję przednie golonki , wykroje kość i od strony mięska posypuje majerankiem zwijam jak roladę obwijam nitką dookoła skóry lub pakuję w siatkę do wędzenia , do garnka z zalewą o letniej temperaturze włożyć golonki (roladki) i doprowadzić do zagotowania i tak gotować 10 minut wyłączyć pozostawić pod pokrywą na kilkanaście godzin ja np. po południu przygotowuje zalewę wieczorem gotuje pozostawiam do rana dnia następnego , rano powtórnie doprowadzam do zagotowania 10 minut gotowania i zostawiam do wystygnięcia do po południa i do dzieła smacznego
|