Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 19:12 
Avatar użytkownika


Napisze o golonce ale jest dużo podobnych przepisów dotyczących szynki, czy karkówki
szynka tak przygotowana mnie wydaje się być suchym mięskiem , już smaczniejsza jest karkówka , a nam bardzo smakuje golonka
na ok 2 - 2,5 kg mięska należy przygotować ok 2,5 litra zalewy , i teraz do przygotowania zalewy ;
3 szt obranych i pokrojonych w piórka cebul
4-5 ząbków zmiażdżonych ząbków czosnku
6 listków laurowych
po 10 ziaren jałowca i ziela angielskiego skruszyć
1 łyżkę gorczycy
1 łyżeczkę kolendry
4 łyżeczki cukru
4 łyżki soli
1 łyżkę pieprzu ziołowego
1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
wszystkie składniki zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia
ja kupuję przednie golonki , wykroje kość i od strony mięska posypuje majerankiem zwijam jak roladę obwijam nitką dookoła skóry
lub pakuję w siatkę do wędzenia ,
do garnka z zalewą o letniej temperaturze włożyć golonki (roladki) i doprowadzić do zagotowania i tak gotować 10 minut wyłączyć pozostawić pod pokrywą na kilkanaście godzin
ja np. po południu przygotowuje zalewę wieczorem gotuje pozostawiam do rana dnia następnego , rano powtórnie doprowadzam do zagotowania
10 minut gotowania i zostawiam do wystygnięcia
do po południa i do dzieła smacznego




   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE! (C) 2015 © 2007 phpBB Group
WŁASNOŚĆ (C) NIEWIADOWKI.PL