Przepis kopiuję od kolegi.
Tort naleśnikowy
Tort udekoruj owocami i orzechami
Składniki: 16 naleśników 1 kg sera ricotta (5 opakowań) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki skórki startej z cytryny 350 g dżemu cytrynowego 4 owoce maracui lub kiwi 100 g malin 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. pistacji, laskowych)
Przygotowanie: 1. Ubij mikserem ricottę, cukier i skórkę cytrynową na gładką masę. 2. Zmiksuj miąższ trzech maracui (lub kiwi) z dżemem cytrynowym. 3. Przytnij naleśniki tak, aby miały średnicę 20 cm. Układaj jeden na drugim, smarując je na zmianę - raz masą z ricotty, raz dżemem z owocami. Na wierzchu powinna być masa serowa. Wstaw tort do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem. 4. Udekoruj wierzch świeżymi malinami, pokrojonymi orzechami i miąższem czwartego owocu.
|