Ciasto:
20dkg. mąki
12dkg. masła
1 jajko, lub dwa żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Wszystko razem łączymy. Formujemy pierożki, pieczemy na złoto (ok. 15-20mni. temp. 180')
Farsz - według uznania, np:
10dkg. grzybów suszonych
1/2 kostki masła
40 - 50dkg. kapusty kiszonej
3 duże cebule
4 duże pieczarki
przyprawy według uznania
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić, aż zmiękną. Masło rozpuścić, podsmażyć na nim cebulkę.
Wkroić pieczarki, kapustę kiszoną i dalej smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby (można wlać zalewę z grzybów) i dusić przez ok. 20min. Nadmiar płynu odlać lub odparować. Doprawić do smaku.
Podane proporcje wystarczają na około 20szt. pierożków.
SMACZNEGO