Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 08:17 
Avatar użytkownika


Czekam niecierpliwie na przepis. Prawie pożarłam zdjęcie =p~




   
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 09:32 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6993
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Coś tam się działo na forum i czasu jakby mało . No to tak .
Porcja na spotkanie około 30sztuk .
Farsz
Duży filet z kurczaka
2-3 cebule
1-2 papryki ( mix żółta , czerwona , zielona )
0,5 kg pieczarek
1 - Kukurydza - puszka
3 - ogórki konserwowe
1 - kapusta pekińska - średnia
2 - łyżki koncentratu pomidorowego
sól , pieprz , papryka ostra do smaku
Kurczaka obsmażyć w gyrosie , Przełożyć do garnka . Zeszklić cebulę , dodać do kurczaka . Pozostałe składniki paprykę , ogórki , pieczarki , pokrojone w kostkę , kukurydzę , koncentrat łączymy z zawartością w garnku . Całość poddusić do uzyskania miękkiej papryki . Doprawić do smaku . Po ostygnięciu łączymy z pokrojona w kostkę kapustą pekińską . Całość przekładamy do cedzaka w celu pozbycia się nadmiaru soków jak dla nas produktu zbędnego . Farsz gotowy . Oczywiście indywidualne modyfikacje jak najbardziej możliwe .
Ale czy wskazane ?
Ciasto
1,5 litr mleka
1,5 mąki
15 dag drożdzy
1 łyzeczka soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdze , połączyć z mąka , solą , pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu . Wyrobić ciasto . Pozostawić na chwilę . Rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać małym talerzykiem , dużym kubkiem koła 8-10 cm . Jak dla mnie czym mniejsze tym lepsze :) No ale bez przesady . Nie wycinajcie szklanką !
Do tak przygotowanego ciasta nakładamy wcześniej przygotowany farsz . Bardzo dobrze robi się to zwykłą łyżka . Formujemy coś na wzór dużego pieroga . Chwila cierpliwości aby to jeszcze raz podrosło . Smażymy na głębokim tłuszczu - tak jak paczki . Po smażeni dobrze pozbyć się nadmiary tłuszczu wykładając na ręczniki jednorazowe . Ponoć można piec też w piekarniku . My nie próbowaliśmy . Takie są dla nas super . Najlepsze są takie jeszcze cieplutkie :)
Kucharz ze mnie żaden , tym bardziej poeta . Może coś wymęczycie z tego opisu .
Matematykę każdy jakoś tam ogarnia , więc proponuję zrobić z połowy składników

Wieczorem do opisu dołączymy foto relacje :)




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 10:13 
Avatar użytkownika


Z opisu widzę, że dam radę. Porcja na 30 osób - to ile liczysz sztuk na osobę, tak mniej więcej?
A teraz organizacyjne,jak Dorota zrobiła to na łączce? Miała przygotowany farsz w domu zapewne, ale jak z ciastem, wałkowaniem itp. Czy przywieźliście już gotowe sztuki tylko do usmażenia?
Pytanie może naiwne, ale nie odkryłam w sobie takich umiejętności kulinarnych jakie ma Twoja małżonka, dlatego wole dopytać.




   
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 10:27 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6993
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Zacznę żartobliwie
No nieładnie , DIZZY nie czyta forum z uwaga .
Cytat z watku
posting.php?mode=quote&f=32&p=4292
Heniek napisał(a):
No i hit Naszego wyjazdu . Takie coś co zostało zrobione i wykonane w całości na tej właśnie łączce .
Obawy , frustracje . Czy wyrośnie , jak wyjdzie , czy będzie smakowało

a tak naprawdę
DIZZY , wszystko było robione na łączce . To znaczy żona robiła .
Dało się i wyszło
Ciasto
Farsz
Konsumpcja też
1 sztuka na osobę - nie ma szansy :))
Zjedzą więcej
A i zapomniałem
Można zrobić sos czosnkowy jak ktoś lubi




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 11:03 
Avatar użytkownika


Heniu - czytam z największą uwagą, ale pamięć jakoś nie teges =))
A za takie wyroby w warunkach biwakowych to dla Doroty wielki szacunek. Mistrzyni.


Załączniki:
Ekonomika%20uznania3.jpg
Ekonomika%20uznania3.jpg [ 5.33 KiB | Przeglądane 820 razy ]


   
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 12:05 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6993
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Ok .
Pochwały przekazane .




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 22:28 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6993
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Słowo się rzekło .
Ciepłe mleko , drożdze .
DSCN2756.JPG
DSCN2756.JPG [ 279.68 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Ciepłe mleko , drożdze , maka
DSCN2758.JPG
DSCN2758.JPG [ 278.94 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Mieszamy całą zawartość
DSCN2759.JPG
DSCN2759.JPG [ 298.6 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Chwila cierpliwości , ciasto rośnie :)
DSCN2761.JPG
DSCN2761.JPG [ 296.19 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Jak się czeka to i urośnie
DSCN2770.JPG
DSCN2770.JPG [ 301.7 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Po wyrośnięciu , łyżka i mieszamy
DSCN2773.JPG
DSCN2773.JPG [ 296.38 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Ponownie zostawiamy do wyrośniecia .
DSCN2771.JPG
DSCN2771.JPG [ 289.27 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Ciasto na stolnice i wyrabiamy .
DSCN2779.JPG
DSCN2779.JPG [ 290.5 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Wałek i do natarcia :)) . Ciasto ma mieć +, - 0,5 cm grubości
DSCN2782.JPG
DSCN2782.JPG [ 302.54 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Talerzyk , nóż i do dzieła . Wycinamy kółka
Żona ma wprawę , bo to prawie jak na stole operacyjnym =))
DSCN2785.JPG
DSCN2785.JPG [ 290.51 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Wcześniej przygotowany farsz
DSCN2765.JPG
DSCN2765.JPG [ 301.22 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Najlepiej i chyba najwygodniej zrobić to łyżką
DSCN2789.JPG
DSCN2789.JPG [ 290.4 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Lepimy , gnieciemy , formujemy - jak kto chce
DSCN2790.JPG
DSCN2790.JPG [ 260 KiB | Przeglądane 806 razy ]

No i ulepione , tak to mniej więcej ma wyglądać
DSCN2791.JPG
DSCN2791.JPG [ 274.03 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Chwila czasu dajmy im odpocząć po tarmoszeniu w lewo i prawo
DSCN2792.JPG
DSCN2792.JPG [ 287.46 KiB | Przeglądane 806 razy ]

No i do tłuszczu , gorącego .
DSCN2804.JPG
DSCN2804.JPG [ 302.58 KiB | Przeglądane 806 razy ]

ładnie się pitraszą , a jaki zapach
DSCN2809.JPG
DSCN2809.JPG [ 301.65 KiB | Przeglądane 806 razy ]

No i koniec leżakowania i opalania się :))
DSCN2810.JPG
DSCN2810.JPG [ 298.48 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Wykładamy na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy
DSCN2805.JPG
DSCN2805.JPG [ 296.69 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Żona zrobiła , ja opisałem . Zawsze mówiłem że współpraca najważniejsza
DSCN2815.JPG
DSCN2815.JPG [ 289.94 KiB | Przeglądane 806 razy ]

Sprawdzamy i prezentujemy środek
DSCN2814.JPG
DSCN2814.JPG [ 305.23 KiB | Przeglądane 806 razy ]


Miło będzie jak coś z tego opisu uda Wam się stworzyć . A jeszcze bardziej miło będzie jak będzie smakować :)
Następnym razem specjał ziemi biłgorajskiej
Pieróg - gryczak




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 23:47 
Avatar użytkownika


Mniamuśnie to wygląda. Może w sobotę mi się uda zrobić to danie.




   
 
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 05:46 
Avatar użytkownika


Potwierdzam wyglądają mniamuśnie, ale smakują ...... jeszcze lepiej. Miałem :)] do Henia o przepis a tu proszę. :)
Heniu podziękuj Dorotce raz jeszcze. Pychotka.




   
 
 
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 21:45 
Avatar użytkownika


Przez żołądek do serca prawda panowie :x




   
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE! (C) 2015 © 2007 phpBB Group
WŁASNOŚĆ (C) NIEWIADOWKI.PL