Tak to u nas się nazywa , u innych spotkałem nazwę kiszka , krupniok
Składniki Porcja na Biesiadę
1,5 kg kaszy gryczanej ( cała ) nie połówki
Około 1 kg podgardla wieprzowego
krew , gotowana
sól , pieprz ziołowy , prawdziwy
jelita wieprzowe naturalne
Sposób przyrządzenia Kaszę ugotować na sypko
Podgardle ugotować , mielimy maszynką do mięsa na drobnym sitku
To samo z gotowaną krwią . Połączyć oba składniki .
Kaszę i wyżej wymieniane składniki połączyć razem jak są jeszcze ciepłe
Dodajemy pieprz ziołowy
Sól
Pieprz prawdziwy
Dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy
Tak przygotowany farsz nabijamy w jelita . Muszą byc naturalne . Zadnych sztucznych czy innych wynalazków
Powli i do przodu
No i są jakieś rezultaty
Do tego celu mogą być jelita tzw cienkie lub grube
No i teraz można
Gotować lub piec w piekarniku
Robiliśmy i tak i tak . Jednak od dłuższego czasu pieczemy .
Czyli na ruszt i do pieca
Tylko nie tak jak na fotce
. Muszą leżeć obok siebie i nie dotykając się .
Tak z doświadczenia podpowiemy że
Do piekarnika dobrze jest wstawić pojemnik z wodą co zapobiega pękaniu jelit podczas pieczenia .
No po około 1 godziny
jak to brzydko wygląda
A smakuje ..........
Powiem Wam takie cieplutkie - jak dla mnie pyszne
No i do tego
herbatka
Lub piwko
Chleb , ale jak mój wujek mawia
Kaszę z chlebem ?
Ja jadam też bez chleba
Kto ma chęć i możliwości niech próbuje sił
Smacznego