Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przepisy Madzi
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 10:59 
Avatar użytkownika



Dołączył(a): środa, 19 maja 2021, 19:47
Posty: 104
Obrazki: 24
Lokalizacja: Kalety ( Śląsk )
To ja sobie tu może będę podawać to co akurat w kuchni porabiam, bo za dużo by tego mogło być a od czasu do czasu łapie mnie chęć na pichcenie

Ogórki kiszone wg przepisu mojej babci.
Gotowe po ... 4 dniach do konsumpcji, chociaż ci mniej cierpliwsi wyjadają je babci po 3 dniu, wtedy są łagodniejsze. Wiadomo - im dłużej tym mocniej ukiszone

Ja mam tu słoik 3l, ogórków ile akurat mi się uzbiera z ogródka, 3duże lub 4 małe ząbki czosnku, kawałek chrzanu i z 2 liście, gałązka z kwiatostanem kopru (lub 2 jeśli mniejsze te kopry ), sól ... Tu pada pytanie: ile soli ?
A na oko to ciepnij - jak mawia moja babcia. Więc ja sypię 2 duże kupowaste łyżki soli. To kwestia gustu czy ktoś lubi mocno słonawe czy lekko. Zalać zimną wodą. Nie zakręcać !!!
Obrazek
No bomba witaminowa po prostu.
Zdjęcia z poprzednimi gotowymi nie posiadam bo mi je mój chłop wyjadł ...




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2021, 12:50 
Avatar użytkownika



Dołączył(a): środa, 19 maja 2021, 19:47
Posty: 104
Obrazki: 24
Lokalizacja: Kalety ( Śląsk )
Kociołek ...
Zupa węgiersko-meksykańska
2kg łopatki
kawałek boczku surowego
2-3duże cebule
3 ząbki czosnku
papryka ( czerwona, żółta, kto co lubi )
por
2duże (wielkie) marchwie
parę ziemniaków
puszka kukurydzy, fasoli czerwonej
kilka pomidorów obranych ze skóry ( mogą być gotowe z puszki )
Marynata : sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek, oregano (tu nie przesadzać ), papryka czerwona wędzona i słodka plus ciut cayenne ( te ciut to zależy kto jakie ostre lubi ), liście laurowe (3), dodatkowe starte 2 ząbki czosnku, olej.

Mięso pokrojone w grubszą kostkę marynować minimum pół dnia.

W kociołku smażyć chwilę boczek cebulę i czosnek. Potem mięcho. Mieszać aż pojawią się płyny na dnie.
Obrazek
Dolać wody do poziomu mięsa.
Gotować spokojnie z 1-1.5 godziny, co tam jakiś czas pomieszać. Gdy mięso zaczyna mięknąć, wrzucami pokrojone kartofle, marchew, por, paprykę pokrojone w kostki
Obrazek dolewamy ciut wody żeby znowu wszystko było poniżej wody
Czekamy z 10-15 minut, dorzucamy kukurydzę z fasolką i pomidorami.
Wody nie dolewamy, teraz już bez przykrycia żeby nadmiar wody wyparował.
Zupka zupką ale bez przesady na koniec z tą wodą chociaż z chlebkiem ... Mmm
Obrazek




 Zobacz profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE! (C) 2015 © 2007 phpBB Group
WŁASNOŚĆ (C) NIEWIADOWKI.PL