Tak to u nas się nazywa , u innych spotkałem nazwę kiszka , krupniok
Składniki Porcja na Biesiadę
1,5 kg kaszy gryczanej ( cała ) nie połówki
Około 1 kg podgardla wieprzowego
krew , gotowana
sól , pieprz ziołowy , prawdziwy
jelita wieprzowe naturalne
Sposób przyrządzenia Kaszę ugotować na sypko

Podgardle ugotować , mielimy maszynką do mięsa na drobnym sitku
To samo z gotowaną krwią . Połączyć oba składniki .

Kaszę i wyżej wymieniane składniki połączyć razem jak są jeszcze ciepłe

Dodajemy pieprz ziołowy

Sól

Pieprz prawdziwy

Dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy

Tak przygotowany farsz nabijamy w jelita . Muszą byc naturalne . Zadnych sztucznych czy innych wynalazków

Powli i do przodu

No i są jakieś rezultaty

Do tego celu mogą być jelita tzw cienkie lub grube

No i teraz można
Gotować lub piec w piekarniku
Robiliśmy i tak i tak . Jednak od dłuższego czasu pieczemy .
Czyli na ruszt i do pieca

Tylko nie tak jak na fotce

. Muszą leżeć obok siebie i nie dotykając się .
Tak z doświadczenia podpowiemy że
Do piekarnika dobrze jest wstawić pojemnik z wodą co zapobiega pękaniu jelit podczas pieczenia .
No po około 1 godziny

jak to brzydko wygląda

A smakuje ..........
Powiem Wam takie cieplutkie - jak dla mnie pyszne

No i do tego
herbatka

Lub piwko

Chleb , ale jak mój wujek mawia
Kaszę z chlebem ?
Ja jadam też bez chleba
Kto ma chęć i możliwości niech próbuje sił
Smacznego