Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 14:46 

Obrazki: 918
Jako że moja ENKA jest z 1990 roku pomyślałem że powinna otrzymać coś adekwatnego do holowania. Znajomy przekonał mnie do zakupu równie kultowego VW Transportera z 1991 roku z pancernym wolnossącym silnikiem 2.4. (nie piszę ile ma koni i przebiegu bo co to ma za znaczenie po 34 latach, ważne że odpala i wcale nie musi być to jego pierwsze serce), jaki znajdował się w jego posiadaniu. Dobiliśmy targu przy butelczynie. Chyba trochę za bardzo mi siwucha uderzyła do głowy. :D
Deal jest taki że ma opłacone ubezpieczenie na rok czasu i wydałem na niego na razie zaskórniaki. Będzie pomieszkiwał u niego i on ma mi go w rok czasu zbudować gdyż lubi dłubać a nie koniecznie kempingować , myślę że jednak dłużej się z tym zejdzie. Projekt jest budżetowy więc będzie wymagał czasu (tym bardziej że będzie to dłubanina w międzyczasie) i poszukiwań. Ważne że karoseria i podłoga jest w bardzo dobrym stanie. Progi i nadkola do roboty. Założenie jest takie że będzie to pojazd kempingowy dla dwóch osób. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :-\ ;)

Obrazek
Obrazek

Ustalilismy że tak mniej więcej ma wyglądać. :)

Obrazek

... oczywiście to jest koncepcja i a wyjdzie jak zwykle. =))

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 16:11 
Admin

Obrazki: 1796
Niby pryma-aprylis już był to jak to tłumaczyć ....................
Może trzeba zmienić lekarza lub dilera =))
Kelian napisał(a):
Założenie jest takie że będzie to pojazd kempingowy dla dwóch osób
To po co wówczas niewiadówka ?
Darek, Gubisz się w zeznaniach
No i co z najmłodszym karawaningowcem ? Zwolnili Cię z etatu dziadka ?
To juz jak wszystko sie poukłada i zepniesz zestaw
To pamietaj

Obrazek

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy - 1.200 kilometrów
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 17:38 

Odważny projekt. Życzę powodzenia :)

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 17:53 

Heniek napisał(a):
Niby pryma-aprylis już był to jak to tłumaczyć ....................
Może trzeba zmienić lekarza lub dilera =))
Kelian napisał(a):
Założenie jest takie że będzie to pojazd kempingowy dla dwóch osób
To po co wówczas niewiadówka ?
Darek, Gubisz się w zeznaniac
Heniu nie kumasz czaczy przecież to nie będzie moje jedyne auto z hakiem. Jako pojazd kempingowy ma służyć tylko mnie i Asi i raczej młodzi nie będą chcieli go pożyczać bo jak zabiorą wtedy syna? Co do nas to w przyczepie jest wystarczająco miejsca dla nas i wnuka. Potrzebujemy czasami wsiąźć we dwoje w auto w weekend i wyskoczyć na łono natury z możliwością nocowania w aucie. Taki oto jest zamysł. Ale masz co do jednego rację że na łeb mi padło bo pewnie remont będzie trwał i trwał a jak sam wiesz z autopsji ciężko go zakończyć w sensownym terminie. Szybę do Nivy to już Ci chyba że 3 lata temu wysyłałem.
Co do prędkosci to ja już jestem dziadkiem więc i refleks już nie taki jak niegdyś. Po co pędzić przecież już bliżej niż dalej do kresu. :( ;)

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 18:10 
Admin

Fajnie że marzenia nie kosztują i można je mieć. Przeróbka tego na coś sensownego będzie kosztowała krocie i mówię tu o samej zabudowie. No przecież trzeba mieć Trumę, lodówkę jakiś akumulator i wiele , wiele innych udogodnień.
Zabudowa, czyli nazwijmy to meble na salony materiały + robota = masakra. jakieś ocieplenie, wygłuszenie - koszmarna robota. A to tylko sprawy luksusu.
Dodajmy dbałość o stan techniczny i mi już przechodzi ochota na kamperowanie. Na dodatek wszystkiego jak mawia mój kolega
Cytuj:
I zawsze to jazda żukiem lub konserwą

Bez klimy ciasno i zero komfortu. Czy to prawda nie wiem. Nie chcę też podcinać skrzydeł w dążeniu do spełnienia ambitnych marzeń.
Powodzenia i wytrwałości.

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 18:17 

Heniek napisał(a):
Fajnie że marzenia nie kosztują i można je mieć.
Ot i całe sedno sprawy nie cel jest najistotniejszy a sama droga do niego. :) Będąc w 2012 roku w Chorwacji z namiotem na jednym z kempingów miałem sąsiadki. Co prawda były to młode dziewczyny z Francji. Przyjechały VW transporterem w wersji kabina z plandeką i na pace pod plandeką miały wstawioną wersalkę i szafkę. Wydawały się szczęśliwe. :)

Ford C-Max 105 KM N126n

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 19:33 
Admin

A no właśnie
Kelian napisał(a):
były to młode dziewczyny
powtórzmy to jeszcze raz młode a przynajmniej ja młody za bardzo nie jestem i ..........
Potrzebuję troszeczkę wygód :D I podejrzewam że większość "emerytów" tak ma - niestety.
Ale co nie jest zabronione - jest dozwolone.

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 21:35 

"nie ma kariery bez T4"
Powodzenia w remoncie.

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 21:57 

Mateuszn126e napisał(a):
"nie ma kariery bez T4"
Powodzenia w remoncie.
Dziękuję. O karierę już nie zabiegam i nie liczę na nią ale możemy to rozpatrywać w kategoriach fanaberii starszego pana. ;)

Ford C-Max 105 KM N126n

PostNapisane: piątek, 25 lipca 2025, 22:13 

Heniek napisał(a):
A no właśnie
Kelian napisał(a):
były to młode dziewczyny
Heniek napisał(a):
powtórzmy to jeszcze raz młode a przynajmniej ja młody za bardzo nie jestem i ..........
Potrzebuję troszeczkę wygód :D
Heniu, ktoś niegdyś Ciebie tutaj na forum nazwał "zgnuśniałym dziadem" i wtedy dostałeś solidarnie od nas starych dziadów wsparcie bo to sformułowanie przykre jednak było i poniekąd nas również pośrednio dotyczyło. Pomny tego doświadczenia robię się na młodego bo to teraz w modzie być takim trendy vanliferem .Nie chcę być starym dziadem :D =))

Ford C-Max 105 KM N126n

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona