Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2026, 08:32 

Obrazki: 1094
Mateuszn126e napisał(a):
A może zmiana rowerów. Jeden do bagażnika, drugi do przyczepki.
Z doświadczenia wiem że rowery w bagażniku w aucie typu hatchback a nawet minivan to nie jest najlepsze rozwiązanie, co prawda da się ale tak trochę na siłę. Dochodzę do wniosku, że owszem przy odpowiednim zamocowaniu rowerów wewnątrz auta i nie koniecznie rowerów składanych, może to być świetne rozwiązanie na transport ale raczej na pace auta typu furgon, bo i wprowadzić łatwo bez uszkodzeń wnętrza i gabaryty paki odpowiednie. :x

Obrazek

Obrazek

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2026, 19:32 

Podczas ostatniego wyjazdu myślałem o opcji na zabieranie rowerów ale duże rowery faktycznie mogą być problematyczne. A takie małe składane 16" lub 20" jak dla mnie wystarczą do szybszego zwiedzania okolic kempingu. I odpada koszt zakupu i problem montażu bagażnika. I ciężar mniejszy.

PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2026, 06:23 

Obrazki: 1664
Wiesz, małe rowery są dobre żeby np. do sklepu skoczyć i nawet kiedyś myślałem o zabieraniu jednego, ale na dłuższe wyprawy nie bardzo.
W Polsce teraz na potęgę buduje się trasy rowerowe i jest to świetny sposób na aktywne spędzanie czasu :D
Wybrałem cięższe od MTB rowery trekkingowe bo pozycja za kierownicą bardziej wyprostowana, mają bagażniki, wachlarze. Wygodne do turystyki.

Punto 69KM
N260
N126n

Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 19:01 

I po problemie ;) :p :D

https://www.facebook.com/share/r/1CHXYxQbxr/

Punto 69KM
N260
N126n

PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2026, 21:13 

Nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu, ale urlop pozwolił mi na powrót do mojego projektu :D
Zgromadziłem potrzebne materiały i tak jak zapowiadałem zmieściłem się w kwocie 250zł.
Kupiłem dwie sklejki o odpowiedniej grubości, które dociąłem na odpowiednie wymiary, tak aby weszły pod ażurowe zamknięcia pokryw łóżka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakupiłem również dwie rozety fi 32mm. z których w jednej wykonałem wycięcie pod montaż rury aluminiowej fi 30mm. którą przyniosłem z pracy.

Obrazek

Obrazek

Ostatnim zakupem były dwa bagażnikowe uchwyty rowerowe. Pierwszy do połączenia rury z rowerem, drugi do połączenia ich razem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko zostało wymierzone i dobrane tak, aby rowery stały całkowicie w pozycji pionowej, oraz nie dotykały kołami ścian przyczepy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostaje mi jeszcze dla bezpieczeństwa, wykonanie otworów do przytwierdzania kół opaskami zaciskowymi, do sklejki w którą "zatapiają" się koła.

Obrazek

W sumie pozostaje jedynie faza testów na drodze :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Punto 69KM
N260
N126n

PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2026, 15:01 

Obrazki: 1094
:) Misiek Twoja robota jak zwykle "fertig" jak mówią rosjanie. Rowerki Rometa niczego sobie i teraz to już rozumiem że nie chcesz ich brudzić podczas transportu. :x

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2026, 20:16 

Wywierciłem otwory pod opaski zaciskowe.

Obrazek

Sprawdziłem nacisk dyszla na hak, przed i po załadunku rowerów i nie byłem zbytnio z tej różnicy zadowolony. Bez rowerów 20kg. z rowerami 4kg.
Nacisk ten oczywiście się zwiększy po założeniu w kufrze butli z gazem, przedłużacza i zalaniu zbiornika z wodą. Akumulatora pod dużym łóżkiem, krzeseł, stolika, markizy oraz innych rzeczy które zawsze podróżują w przyczepie na dużym łóźku.
Zastanawiałem się również, co zrobię z dwumetrową rurą po wyciągnięciu rowerów, ale odpowiednie miejsce pod spodem jest :D

Obrazek

Pozostało jeszcze przeprowadzić test drogowy.
Mogę tylko powiedzieć, że nie bujało bardziej niż zwykle. Nie rozpędzałem się do prędkości większej niż 80km/h. Wykonałem też ostre hamowanie, które niestety się nie nagrało, ale rowery nie przemieściły się. Na razie było to zaledwie dziesięć kilometrów więc nie wiem, jak będzie to wyglądało w dłuższej perspektywie.
Mogę jedynie powiedzieć, że w starszych modelach Niewiadowa łóżka są jednak solidniej wykonane, co czyni je bardziej przystosowanymi do takich przedsięwzięć.

Punto 69KM
N260
N126n

PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2026, 12:35 

Wygląda jak fabryczne rozwiązanie. Elegancko wymyślone.
W marketach można kupić opaski plastikowe wielorazowe, które łatwo odblokować naciskając przycisk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 2