Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2024, 12:39 

Obrazki: 499
Postanowiłem zamontować małe solary na dachu auta 80W łącznie. :) Wnioski po miesiącu używania i testów: Plusy: Przydatne na wyjazdy na łono natury ale również na miejskie eskapady czy zwiedzanie więc tam gdzie nie ma możliwości podłączenia prądu doładują dodatkowy akumulator lub bank energii i tutaj możemy cieszyć się z używania np. podłączonej i pracującej lodówki kompresorowej tak jak w moim przypadku, czy innej elektroniki. Rozwiązanie głównie do zasilenia lodówki podczas postoju jest raczej uzupełniające i raczej na krótkie wyjazdy 1-2 dniowe, jeżeli dłuższe to z opcją częstego przemieszczania się na dłuższe odległości. W słoneczne dni sprawdzi się znakomicie również podczas dłuższych postojów, w mało słoneczne trochę gorzej ale generalnie układ daje radę. Łatwy montaż i demontaż bez użycia narzędzi dzięki posiadaniu bagażnika bazowego z belkami. Łatwe zastosowanie solarów po demontażu z dachu jako solary walizkowe rozstawiane na zewnątrz i takie było pierwotne zastosowanie w moim przypadku. Z czasem obmyśliłem jednak taki sposób montażu gdyż na krótkich wyjazdach upierdliwym było rozstawianie i składanie paneli oraz ryzyko ich pozostawienia bez dozoru przy aucie. Minusy: W dni pochmurne układ może być zawodny dlatego że solary nie uzupełnią braku energii więc sensowne ładowanie urządzeń może odbywać się tylko z alternatora samochodowego podczas jazdy. Zabierają miejsce na dachu więc w moim przypadku, niemożliwym jest zamontowanie innych akcesoriów do bagażnika bazowego np: box-u dachowego czy innych... Umiarkowanie trudne do szybkiego demontażu więc przy braku nadzoru mimo wszystko mogą z tego dachu wyparować. :( W słoneczne dni bezsensowne jest parkowanie auta w cieniu jeżeli solary mają być pożytecznie wykorzystane. Trochę hałasują podczas jazdy, do 120 km/h jest znośnie powyżej tej prędkości szum staje się uciążliwy i może dochodzić dudnienie które w moim przypadku słyszałem raczej sporadycznie podczas dodatkowych podmuchów wiatru, może ktoś bardziej wrażliwy słyszałby je częściej ale ja przygłuchy jestem. :D Przy zamontowaniu jednego panelu słonecznego o większej mocy i gabarytach, zamiast dwóch mniejszych tak jak w moim przypadku, myślę że odczucia dźwiękowe mogły by być bardziej uciążliwe z uwagi na rezonowanie samej powierzchni solarów oraz częste dudnienie przy niższych i niemalże ciągłe przy wyższych prędkościach. Generalnie pomimo minusów jestem zadowolony z tego rozwiązania gdyż piwko mam zawsze schłodzone. #:-s :)

Obrazek

Obrazek

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2024, 12:06 

Obrazki: 1613
Sprzedaj przyczepę i dołącz do grupy na Facebooku - Spanie w aucie :))

Punto 69KM
N260
N126n

Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2024, 12:29 

MISIO_PRZYTULAK napisał(a):
Sprzedaj przyczepę i dołącz do grupy na Facebooku - Spanie w aucie :))
Nie mieszczę się , nawet nie chodzi o szerokość więc nic z tego, przyczepy nie sprzedaję.

Wysłane z mojego M2006C3LG przy użyciu Tapatalka

Ford C-Max 105 KM N126n

„Przeszkoda pociąga człowieka z charakterem, jako że pokonując ją sam się urzeczywistnia.“ — Charles de Gaulle

„Doświadczenie to suma błędów popełnionych oraz tych, których się z żalem nie popełniło.“ - z przemyśleń

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 19:57 

Estetyka na piątkę, przydatność też pozytywnie. W Twoim przypadku Darku ponieważ nie jeździsz zbyt szybko akustyka też do przeżycia - ale jeździłem trochę z samymi poprzeczkami na relingach i powyżej 140 km/h było we wnętrzu już bardzo głośno. Jaki regulator zamontowałeś - PWM czy MPPT i gdzie go umieściłeś? widzę też, że przewód od solarów puściłeś między drzwiami a uszczelką po pewnym czasie w tym miejscu nastąpi jego przełamanie mimo zastosowania przewodu giętkiego wielodrutowego. Najlepiej jeśli tych drzwi by się nie otwierało za często a jeśli już, to żeby przegięcie następowało w różnych miejscach. No i lodówkę sprężarkową musisz mieć superoszczędną jeśli masz zamiar biwakować kilka dni ;) A piwko - z racji prowadzenia samochodu - bezalkoholowe? :)) =))

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2024, 08:30 

Leonie przewody poprowadziłem pod listwami dachowymi po obu stronach dla każdego panelu osobno i wychodzą pod klapą tylną do wnętrza również po obu stronach. Tam jest uszczelka i kable mają dwa miejsca styku z tą uszczelką po jednym z każdej strony otworu bagażowego. Regulator jest w banku energii który jest ładowany przez te solary 80W. W pełnym słońcu od zera naładuje się w jakieś 6-7 godzin do pełna- 288Wh. Podłączona do banku energii sama turystyczna, zdziełana w PRC, lodówka kompresorowa ustawiona na 5 stopni, pod warunkiem że auto stoi w pełnym słońcu, daje radę i układ się bilansuje. Utrata energii w nocy mieści się przy obecnych warunkach pogodowych w przedziale 50-70 procent. Jeżeli nie ma słońca to wiadomo można się ratować jeżdżąc w kółko autem parę godzin. Piwko bezalkoholowe przed spaniem oczywiście. Ps. Mając dostęp do 230V bank energii naładuje się do pełna w 1,5h. Podczas jazdy samochodem można go niezależnie od lodówki ładować z gniazda zapalniczki.Obrazek

Wysłane z mojego 23129RN51X przy użyciu Tapatalka

Ford C-Max 105 KM N126n