Kelian napisał(a):
Leonie jak to czytam to myślę że trzeba mieć "niezłe rezerwy" na te wszystkie inwestycje.
Darku - to jakoś tak samo wyszło Kiedy budowałem dom wybrałem ogrzewanie olejem opałowym - było to w miarę tanie medium, a poza tym wygodne bo bezobsługowe.Wystarczyło zatankować dwa zbiorniki po 2000 l raz w roku i już miałeś przez cały rok ciepłą wodę i ogrzewanie /zużywałem ok. 2500 l oleju opałowego na rok/. W roku /chyba, bo dokładnie nie pomnę/ 2005 ówczesny minister finansów obłożył podatkami olej opałowy przez co zrównał jego cenę z ceną oleju napędowego - w ten sposób koszty ogrzewania wzrosły mi o 200 % - to na złość ministrowi kupiłem piec z podajnikiem na paliwa stałe /spala ekogroszek, pellet, ziarna zbóż - najlepiej owies - i wszelkie paliwa z którymi radzi sobie podajnik i pneumatyka do usuwania popiołu/ i porównując koszty ogrzewania między olejem a pelletem zakup pieca zwrócił mi się w ciągu 3 sezonów grzewczych. I tak szczęśliwie eksploatując swojego granpala /tak zwie się mój piecyk/ dotrwałem do roku 2022 kiedy to na fali mody i proekologii zainstalowałem pompę ciepła która teraz próbuje doprowadzić mnie do bankructwa z powodu cen energii elektrycznej. Ale próbuję się nie dać, bo w t.zw. międzyczasie założyłem fotowoltaikę i przez to część opłat za energię przejęło na siebie słoneczko Jeśli zaś chodzi o klimatyzacje we wszystkich /prawie/ pomieszczeniach - to wymusiła na mnie moja młodzież która chce komfortowych warunków i nie powiem, partycypowała w kosztach Jak widzisz inwestycje były rozłożone w czasie i przez to jakoś umknęła mi kwota na nie wydana. Bo co rozłożone w czasie to wydaje się tanie
Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42 Posty: 7617 Obrazki: 1929 Lokalizacja: Jestem z miasta
Oj Leon nie poznaję Cię Tyle kasy na pierdoły. Klimatyzacja super sprawa, sam mam i mocno użytkuję. A w jej eksploatacji pomaga mi mała fotowoltaika. Jak świeci słońce to ciepło a i prad sie do klimy produkuje. Miły chłodek prawie bezkosztowy - bo przecież te ustrojstwa trzeba było kupić, ale co tam. Natomiast grzanie domu ..................... Wywaliłem stary piec bo przeciekał, ustawiłem nowy 5klasy
i do tego AZSO Hajnówka ( Nie moje ale bardzo podobne urządzenie - ja mam w oryginale)
i cała naprzód. Trocina, zrębęk i tak od 25 lat. Koszt ogrzewania jak na razie znikome a i pracy zero bo to podajnik ze sterowaniem. Załadunek raz na dwie doby A kasę trzeba wydać np Aby posiedzieć przy ognisku w Tumlinie. Od dłuższego czasu mam takie zachciewajki i wielką ochotę, ale ............... w święta nie dam rady - zona pracuje Nowy rok - zona pracuje Ale coś wymyślę
Brakuje mi tej chwili relaksu
a tak sam muszę się delektować
W trasie z przyczepą: Rok 2026 Już jest 2650 i ciagle licznik nalicza Rok 2025 - 2400 km Rok 2024 - 5550 km Rok 2023 - 5550 km Rok 2022 - 2190 km Rok 2021 - 4150 km Rok 2020 - 4120 km Rok 2019 - 7,060 km Rok 2018 - 10,500 km
W sumie niepotrzebny /chociaż nie do końca/ wydatek - to pompa ciepła. Ale ten zakup usprawiedliwiały niejako trzy argumenty - nadwyżka energii elektrycznej z mojej fotowoltaiki, względy ekologiczne oraz niestety pogarszający się z wiekiem stan zdrowia /w końcu jest to źródło ciepła bezobsługowe/. Instalując pompę ciepła nie miałem w planach klimatyzatorów w każdym pomieszczeniu które spokojnie mogą ogrzewać dom. Pewnie gdybym zaczął od klimatyzatorów to nie kupowałbym pompy ciepła, bo w ten sposób niejako zdublowałem ogrzewanie za pomocą energii elektrycznej. Teraz do końca roku grzeję pompa + klimatyzatory /w sumie za darmo, bo wykorzystuję to co oddałem do sieci z fotowoltaiki/, styczeń i luty palę peletem co kosztuje ok. 2 -2,5 tysiąca zł, a od marca z powrotem "prund" A jeśli chodzi o te płyny, które tak lubimy - jakoś tak coraz skromniejsze możliwości chociaż chęci ho ho
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości