Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 21:00 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6994
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Podczas przygotowania i wędzenia kiełbasek i szynek powstał pomysł aby tez spróbować takiemu zabiegowi poddać twaróg/ser biały . Wielkich przygotowań nie robiliśmy .
Został uformowany taki duży oscypek , do siatki i do wędzarki razem z kiełbaskami

Obrazek

Chwilę trzeba było poczekać i to co zostało wyjęte nie wyglądało za pięknie .

Obrazek

No ale po zdjęciu opakowania , wyglądało inaczej

Obrazek

Środek biały , ładny . Długo trzeba było czekać aby dobrze ostygło

Obrazek

A smakował - wyśmienicie




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 20:37 



Dołączył(a): niedziela, 22 lutego 2015, 19:14
Posty: 13
Lokalizacja: Zawalów k/Zamościa
Ser pięknie wygląda. Heniu widzę że masz małą masarnię. :)




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 19:18 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6994
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Jakoś mi czy raczej nam serek posmakował i produkcja ruszyła

Obrazek

Nie ma ściemy , wyłazić !! . :)

Obrazek

No i jest

Obrazek

Jeszcze w siatce i ....

Obrazek

Siatka zdjęta , ale jeszcze ,,pończocha,, została

Obrazek

Robiliśmy :)) trzy sztuki , no bo
Z czosnkiem
Z majerankiem
I jeden bez dodatków
Teraz konsumpcja
.
Mi smakuje




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 21:34 
Avatar użytkownika


Ale zrobiłeś smaka




   
 
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 21:45 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6994
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
No taki był cel tego postu

Obrazek




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 22:36 
Avatar użytkownika


No pysznie to wygląda aż się chce spróbować☺ Przypominaja mi się oscypki z grilla z żurawina☺ pyszota




   
 
 
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 00:06 
Avatar użytkownika


Zimnym dymem wędzisz?
To jest ser twarogowy taki z odciekniętego zsiadłego mleka czy podpuszczkowy?




   
 
 
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 10:16 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6994
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
Kto mnie zna , wie ze nie lubię sobie za bardzo życia komplikować .
Ser jest ............ z Biedronki - Twarogowy biały
Wędzenie normalnie na gorąco , potem długo trzeba czekać aż ostygnie . Żona do sera co jakiś czas dodaje jakieś zioło , czosnek lub po prostu wędzimy sam ser .
O szczegóły muszę dopytać .




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 12:26 
Avatar użytkownika


Jak robisz ten kształt, w sklepie pewnie jest w kostkach??

Kiedyś robiłem "oscypki" tak jak się je robi,czyli ze "słodkiego" mleka przy użyciu podpuszczki.
Niestety wędzić mi się nie udawało w mojej wędzarni z powodu zbyt gorącego dymu (popłynęły).
A teraz to w ogóle zdobyć mleko w Warszawie prosto od krowy graniczy z cudem.




   
 
 
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2016, 19:46 
Admin
Avatar użytkownika



Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 19:42
Posty: 6994
Obrazki: 1391
Lokalizacja: Jestem z miasta
niebieski-n2 napisał(a):
Jak robisz ten kształt, w sklepie pewnie jest w kostkach
Dokładnie tak , jest w kostkach . Żona twierdzi że po wymieszaniu sera i dodatków ( Kminek , czosnek , majeranek )wkłada to do pończochy i pod wpływem własnego ciężaru sam się taki kształt robi :)
Nie mam powodów jej nie wierzyć .
Pogoda sprzyja , smak sera też może cos się uda wyprodukować to wkleję całą fotorelacje . Wiem że to wszystko powinno wyglądać inaczej , ale od czegoś trzeba zacząć . W końcu na własnych błędach człowiek uczy się najlepiej i ponoć najszybciej .




_________________

Kontakt tylko poprzez
Obrazek

Do zobaczenia na trasie

W trasie z przyczepą:

Rok 2024 Powoli zaczynamy ..........
Rok 2023 Będzie bardzo trudny karawaningowo
Rok 2022 zaczynamy.........
Rok 2021 - 4150 km
Rok 2020 - 4120 km
Rok 2019 - 7,060 km
Rok 2018 - 10,500 km




 Zobacz profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE! (C) 2015 © 2007 phpBB Group
WŁASNOŚĆ (C) NIEWIADOWKI.PL